Сган долма је пуњени лук је специјалтет из Турске, предствља њихово традиционално јело. Припрема није тешка, а спој укуса је невероватан:
- 500 г јунећег или пилећег млевеног меса
- 150 г пиринча
- 10 већих главица црног лука
- слатка паприка, туцана паприка, со, бибер, суви биљни зачини
- 2 дл пасираног парадајза
- 4-5 кашика уља
- 1 пуна кашика брашна
Припрема:
Потребно је да се лук очисти и да се стави у воду да прокључа око десетак минута. Затим, извадите лук и пребаците га у хладну воду да се охлади. Од охлађеног лука полако одвајајте унутрашње слојеве. Лук који је извађен из средине, искористите и динсајте на рерни. После тога додајте млевено месо, пиринач и зачине. Потребно је да га динсате око 15 минута док се смеса не сједини, потом оставите смесу да се охлади. У спољашњи слој лука сипајте припремљену смесу и слажите напуњен лук у шерпу, један до другог. Налијте воду, ставите поклопац и пустите да се кува на јачој температури док вода не испари. Када течност испари, поново сипајте мало воде и сок од парадајза, смањите температуру и оставите да се крчка око 10 минута. Шерпу прекријте фолијом и ставите у претходно загрејану рерну да се запече око 15 минута на 200 степени. Уживајте!
(Трпеза)