Sladokuscima post može pasti teško zato zbog njih spremamo posne recepte koji su čak i bolji nego oni sa mrsnim namirnicama. Jedan od njih je posna sarma sa dimljenom ribom. 

Za ovaj recept potrebno je: 

  • 4 glavice crnog luka srednje veličine
  • 2 praziluka
  • 5 većih  šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1/4 korena celera
  • 4 cena belog luka
  • 500 g pirinča
  • 1 veći krompir
  • 500 g dimljene ribe (može i bez ribe)
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • vegeta
  • paprika mlevena slatka
  • lovorov list
  • biber
  • brašno
  • so
  • vezica peršunovog lista

Načn pripreme: 

Ulje sipajte u veću šerpu, otprilike za debljinu prsta. Na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Pirinač potopite u vodu.

Foto: Printskrin/Jutjub/Uvek Ukusno

 

Potom beli luk sitno iseckajte. Šargarepu, celer i peršun izrendajte na krupno rend i dodajte u šerpu sa lukom. Dinsajte zajedno još deset minuta.

Potom je potrebno dodati pirinč koji ste prethodno ocedili od vode i dinsajte još deset minuta.

Foto: Printskrin/Jutjub/Uvek Ukusno

 

Skloniti sa šporeta i dodajte vegetu, biber, so, mlevenu popriku, izrendandani krompir, list peršuna  i jednu ravnu kašiku brašna.      

Zatim sledi onaj glavni deo. Uvijanje sarmi. Sarme savije i poređajte u zemljani sač ili vatrostalnu činiju.  Ribu isecite i poređajte između sarme. Sipajte vodu, prekrijte listovima kupusa i pecite. Ukoliko pečite u zemljanom sacu, pecite poklopljeno na 150 stepeni. Po želji možete dodati pasirani paradajz i servirati sarmu uz turšiju. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Uvek Ukusno

 

(Kulinarka)

BONUS VIDEO: