Kupus je izuzetno hranljiv i koristan za zdravlje jer je bogat vitaminima i mineralima. Glavna razlika između crvenog i običnog kupusa je u tome što crveni kupus sadrži antocijanin, pigment koji se nalazi u porodici flavonoida i deluje kao moćan antioksidans.

Ovo povrće može da ojača imunitet i da pomogne u detoksikaciji organizma.

Takođe, crveni kupus je bogat vitaminima C i E. Evo nekoliko važnih prednosti konzumacije crvenog kupusa.

Foto: Shutterstock

 

Sadrži hranljive materije 

Crveni kupus je siromašan kalorijama, ali bogat hranljivim materijama. Na primer, jedna šolja (89 grama) sirovog crvenog kupusa sadrži samo 28 kalorija, ali i značajnu količinu vitamina C (56% dnevne preporuke), vitamina K (28%), kao i manju količinu vitamina B6, A, kalijuma i drugih nutrijenata.

Odličan antioksidans

Crveni kupus je odličan izvor antioksidanasa poput vitamina C, karotenoida i flavonoida, uključujući antocijanin i kempferol. Istraživanja pokazuju da crveni kupus ima 4,5 puta više antioksidanasa nego zeleni kupus. Takođe, sadrži sulforafan, koji se formira kada se kupus seče ili drobi, a koji ima antikancerogena svojstva.

Pomoć kod upala 

Crveni kupus pomaže u smanjenju upala koje mogu da doprinesu razvoju mnogih bolesti. Čak i nanošenje listova kupusa na kožu može da smanji upalu. Na primer, osobe sa artritisom koje su koristile obloge od kupusa primetile su značajno smanjenje bola nakon četiri nedelje primene.

Foto: Profimedia

 

Poboljšava zdravlje creva

Crveni kupus može poboljšati funkciju creva, smanjujući upalu i pomaže kod stanja poput crevnog mukozitisa. Takođe je bogat vlaknima koja podržavaju zdravlje creva, pomažući u varenju hrane i smanjujući rizik od zatvora. Vlakna u kupusu su u promeru 70% nerastvorljivih, koji pomažu u kretanju hrane kroz creva, i 30% rastvorljivih, koja hrane korisne bakterije u crevima.

Konzumiranje crvenog kupusa može da dobrinese boljem zdravlju i pomaže u prevenciji različitih bolesti.

(Informer)

BONUS VIDEO: