Купус је изузетно хранљив и користан за здравље јер је богат витаминима и минералима. Главна разлика између црвеног и обичног купуса је у томе што црвени купус садржи антоцијанин, пигмент који се налази у породици флавоноида и делује као моћан антиоксиданс.
Ово поврће може да ојача имунитет и да помогне у детоксикацији организма.
Такође, црвени купус је богат витаминима Ц и Е. Ево неколико важних предности конзумације црвеног купуса.
Садржи хранљиве материје
Црвени купус је сиромашан калоријама, али богат хранљивим материјама. На пример, једна шоља (89 грама) сировог црвеног купуса садржи само 28 калорија, али и значајну количину витамина Ц (56% дневне препоруке), витамина К (28%), као и мању количину витамина Б6, А, калијума и других нутријената.
Одличан антиоксиданс
Црвени купус је одличан извор антиоксиданаса попут витамина Ц, каротеноида и флавоноида, укључујући антоцијанин и кемпферол. Истраживања показују да црвени купус има 4,5 пута више антиоксиданаса него зелени купус. Такође, садржи сулфорафан, који се формира када се купус сече или дроби, а који има антиканцерогена својства.
Помоћ код упала
Црвени купус помаже у смањењу упала које могу да допринесу развоју многих болести. Чак и наношење листова купуса на кожу може да смањи упалу. На пример, особе са артритисом које су користиле облоге од купуса приметиле су значајно смањење бола након четири недеље примене.
Побољшава здравље црева
Црвени купус може побољшати функцију црева, смањујући упалу и помаже код стања попут цревног мукозитиса. Такође је богат влакнима која подржавају здравље црева, помажући у варењу хране и смањујући ризик од затвора. Влакна у купусу су у промеру 70% нерастворљивих, који помажу у кретању хране кроз црева, и 30% растворљивих, која хране корисне бактерије у цревима.
Конзумирање црвеног купуса може да добринесе бољем здрављу и помаже у превенцији различитих болести.
(Информер)
Прочитајте још
БОНУС ВИДЕО: