Купус је изузетно хранљив и користан за здравље јер је богат витаминима и минералима. Главна разлика између црвеног и обичног купуса је у томе што црвени купус садржи антоцијанин, пигмент који се налази у породици флавоноида и делује као моћан антиоксиданс.

Ово поврће може да ојача имунитет и да помогне у детоксикацији организма.

Такође, црвени купус је богат витаминима Ц и Е. Ево неколико важних предности конзумације црвеног купуса.

Фото: Shutterstock

 

Садржи хранљиве материје 

Црвени купус је сиромашан калоријама, али богат хранљивим материјама. На пример, једна шоља (89 грама) сировог црвеног купуса садржи само 28 калорија, али и значајну количину витамина Ц (56% дневне препоруке), витамина К (28%), као и мању количину витамина Б6, А, калијума и других нутријената.

Одличан антиоксиданс

Црвени купус је одличан извор антиоксиданаса попут витамина Ц, каротеноида и флавоноида, укључујући антоцијанин и кемпферол. Истраживања показују да црвени купус има 4,5 пута више антиоксиданаса него зелени купус. Такође, садржи сулфорафан, који се формира када се купус сече или дроби, а који има антиканцерогена својства.

Помоћ код упала 

Црвени купус помаже у смањењу упала које могу да допринесу развоју многих болести. Чак и наношење листова купуса на кожу може да смањи упалу. На пример, особе са артритисом које су користиле облоге од купуса приметиле су значајно смањење бола након четири недеље примене.

Фото: Профимедиа

 

Побољшава здравље црева

Црвени купус може побољшати функцију црева, смањујући упалу и помаже код стања попут цревног мукозитиса. Такође је богат влакнима која подржавају здравље црева, помажући у варењу хране и смањујући ризик од затвора. Влакна у купусу су у промеру 70% нерастворљивих, који помажу у кретању хране кроз црева, и 30% растворљивих, која хране корисне бактерије у цревима.

Конзумирање црвеног купуса може да добринесе бољем здрављу и помаже у превенцији различитих болести.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: