Mnogi misle da je pravljenje pečenja "nauka" za koji je potrebna profesionalna oprema ili velika veština, ali uz malo truda savršeno pečenje možete napraviti i sami kod kuće! Odličan je izbor za prazničnu trpezu.

Ukoliko niste u mogućnosti da napolju pečete prase, jer živite u stanu, a želite da ga začinite po svom ukusu i uz to ne želite da pečete celo jer vam tolika količina mesa nije potrebna, dajemo vam recept kako da pripremite praseće pečenje u rerni.

Postupak:

Pripremite praseće meso, dobro ga operite i osušite. Zatim ga usolite dobro prvo sa unutrašnje strane, a zatim i sa spoljašnje. Nakon toga ga zacesite kako bi vrelina prodrla ispod debele svinjske kože.

Foto: Jutjub printskrin/emisija Farma

 

Prasetinu stavljamo u hladnu rernu na 250 stepeni pet minuta, a zatim smanjujemo na 180 stepeni i pečemo do 3 sata i 30 minuta uz dolivanje vode.

Kada zapazite da je voda nestala dolijte još i povremeno prelivajte pečenje sa vodicom koja je ispod mesa. Nakon ovoga meso okrenite da se peče sa donje strane sat vremena, a zatim još jedno vratite da se kožica zarumeni na tihoj vatri do sat vremena.

Za vas smo pripremili još jedan recept.

Sastojci:

   3,5 kg prasetine
   5 kašičice soli
   3 kašike sirćeta
   6 kašika ulja
   2 kašičice aleve paprike

Priprema:

Praseće meso birajte prema tome šta volite, da li je vaš izbor but, plećka ili rebra - uzmite šta god volite. Operite meso i osušite ga papirnim ubrusom, a zatim zasecite kožu u dva smera da dobijete šaru, romb koji će olakšati pečenje, a koža će biti hrskava.

Foto: Profimedia

 

Zdravstvene prednosti svinjetine: Zašto je treba uvrstiti u ishranu

Bogatstvo zdravih masti: Svinjetina sadrži esencijalne masnoće nužne za zdravlje organizma. Odaberite krte delove svinjetine s manjim udelom masnoća, poput onih s oko 6% masnoće na 100 grama mesa. Uklanjanjem viška masnoće, svinjetina postaje izvor nezasićenih masti, što je važno za uravnoteženu prehranu.

Visoki protein: Svinjetina je izvanredan izvor proteina, pružajući polovinu preporučene dnevne količine u samo 100 grama mesa. Proteini su ključni za regeneraciju tkiva i izgradnju mišićne mase.

Obilje vitamina: Svinjetina je bogata vitaminom B12, osiguravajući čak 70% preporučene dnevne količine u samo 100 grama mesa. Vitamin B12 ključan je za optimalno funkcioniranje organizma.

Važni minerali: Cink, fosfor, selen, gvožđe i magnezijum su ključni minerali prisutni u svinjetini. Oni podstiču rast ćelija, jačaju imunološki sastav te održavaju zdravlje zuba i kostiju.

Nizak nivo uljenih hidrata: Svinjetina je siromašna ugljenim hidratima, što je idealno za one koji žele da kontrolišu unos ugljenih hidrata ili imaju dijabetes. Pečeni svinjski but i slanina imaju zanemarljiv deo ugljenih hidrata, čineći ih savršenim izborom za uravnoteženu ishranu.

Uvrstite svinjetinu u svoj jelovnik kako biste iskoristili sve ove zdravstvene benefite i održali balansiranu prehranu.

(Srbija danas)

BONUS VIDEO: