Многи мисле да је прављење печења "наука" за који је потребна професионална опрема или велика вештина, али уз мало труда савршено печење можете направити и сами код куће! Одличан је избор за празничну трпезу.

Уколико нисте у могућности да напољу печете прасе, јер живите у стану, а желите да га зачините по свом укусу и уз то не желите да печете цело јер вам толика количина меса није потребна, дајемо вам рецепт како да припремите прасеће печење у рерни.

Поступак:

Припремите прасеће месо, добро га оперите и осушите. Затим га усолите добро прво са унутрашње стране, а затим и са спољашње. Након тога га зацесите како би врелина продрла испод дебеле свињске коже.

Фото: Јутјуб принтскрин/emisija Farma

 

Прасетину стављамо у хладну рерну на 250 степени пет минута, а затим смањујемо на 180 степени и печемо до 3 сата и 30 минута уз доливање воде.

Када запазите да је вода нестала долијте још и повремено преливајте печење са водицом која је испод меса. Након овога месо окрените да се пече са доње стране сат времена, а затим још једно вратите да се кожица зарумени на тихој ватри до сат времена.

За вас смо припремили још један рецепт.

Састојци:

   3,5 кг прасетине
   5 кашичице соли
   3 кашике сирћета
   6 кашика уља
   2 кашичице алеве паприке

Припрема:

Прасеће месо бирајте према томе шта волите, да ли је ваш избор бут, плећка или ребра - узмите шта год волите. Оперите месо и осушите га папирним убрусом, а затим засеците кожу у два смера да добијете шару, ромб који ће олакшати печење, а кожа ће бити хрскава.

Фото: Профимедиа

 

Здравствене предности свињетине: Зашто је треба уврстити у исхрану

Богатство здравих масти: Свињетина садржи есенцијалне масноће нужне за здравље организма. Одаберите крте делове свињетине с мањим уделом масноћа, попут оних с око 6% масноће на 100 грама меса. Уклањањем вишка масноће, свињетина постаје извор незасићених масти, што је важно за уравнотежену прехрану.

Високи протеин: Свињетина је изванредан извор протеина, пружајући половину препоручене дневне количине у само 100 грама меса. Протеини су кључни за регенерацију ткива и изградњу мишићне масе.

Обиље витамина: Свињетина је богата витамином Б12, осигуравајући чак 70% препоручене дневне количине у само 100 грама меса. Витамин Б12 кључан је за оптимално функционирање организма.

Важни минерали: Цинк, фосфор, селен, гвожђе и магнезијум су кључни минерали присутни у свињетини. Они подстичу раст ћелија, јачају имунолошки састав те одржавају здравље зуба и костију.

Низак ниво уљених хидрата: Свињетина је сиромашна угљеним хидратима, што је идеално за оне који желе да контролишу унос угљених хидрата или имају дијабетес. Печени свињски бут и сланина имају занемарљив део угљених хидрата, чинећи их савршеним избором за уравнотежену исхрану.

Уврстите свињетину у свој јеловник како бисте искористили све ове здравствене бенефите и одржали балансирану прехрану.

(Србија данас)

БОНУС ВИДЕО: