Извор:Фото: Профимедиа
ВЕОМА ЈЕ РИЗИЧНО: Један млечни производ штетан је за жене
06.07.2025.
22:31
Утврђено је да што су жене више пиле млека, то се ризик повећавао
Научници су открили да жене које пију најмање 400 милилитара (мл) млека дневно имају већу вероватноћу да доживе срчани или мождани удар. У ризику су и жене које конзумирају обрано, односно млеко са мање масти.
BloombergAdria.com
Истраживачи студије Универзитета Упсала у Шведској, која је објављена у БМЦ Медицине, установили су да млечни шећери – лактоза, могу да изазову упалу у ћелијама тела током времена, и да створе додатно оптерећење за срце.
Студија је разматрала две велике студије на популацији од 101.000 људи – скоро 60.000 жена и око 40.000 мушкараца. Учесници попуњавали упитник о свом начину живота и исхрани, а праћени су 33 године.
Конкретно, они који су свакодневно конзумирали млеко са мање масти током целе студије имали су пет одсто већи ризик од коронарне болести срца – укључујући срчану инсуфицијенцију, срчани удар и мождани удар.
Утврђено је да што су жене више пиле млека, то се ризик повећавао.
Жене које су пиле 600 мл млека дневно повећале су ризик за 12 одсто, а за 21 одсто када су пиле 800 мл.
Кафе садрже пуно млека
Велике шољице кафе у кафићима често садрже пола литре млека (560 мл), а већина млека је и у капућину.
Истраживачи су рекли да су налази слични за пуномасно, средње масно и немасно млеко.
Кажу да би укључивање ферментисаних млечних производа у исхрану уместо млека, као што је је јогурт, могла да ублажи део ризика. Ферментисани млечни производи садрже мање лактозе од млека, јер процес ферментације разграђује део лактозе млека.
– Здрава исхрана је неопходна за превенцију кардиоваскуларних болести. Наша анализа подржава повезаност између уноса млека већег од 300 мл дневно и веће стопе исхемијске болести срца и инфаркта миокарда (срчаног удара) посебно, код жена, али не и код мушкараца. Већи ризик код жена је евидентан без обзира на садржај масти у млеку – навео је за часопис БМЦ Медицине, аутор студије професор Карл Мајкслон, преноси „Даилy маил“.
Кардиоваскуларне болести, које укључују срчане и мождане ударе, а углавном су повезане са накупљањем масних наслага унутар артерија, што повећава ризик од крвних угрушака.
Млеко и млечни производи су одличан извор калцијум-фосфора, протеина и других хранљивих материја који су од виталног значаја за здравље костију.
Међународна фондација за остеопорозу објаснила је да је калцијум главни грађевински блок скелета. Недостатак калцијума може да доведе до слабљења костију током времена, и да повећа ризик од остеопорозе – узрокујући да кости постану ломљиве.