ПАРАДАЈЗ и КРАСТАВАЦ у салати - како то утиче НА ОРГАНИЗАМ?
31.03.2024.
18:12
НУТРИЦИОНИСТИ саветују да уживате у краставцу и парадајзу, али само одвојено
Краставци, парадајз, мирођија, со и бибер по укусу, мало биљног уља - једноставна, укусна и веома популарна салата већ неколико година изазива бројне контроверзе.
Руска нутриционисткиња Алена Паретску објашњава у чему је тајна.
- Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза са зеленилом, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помешају у једној салати могу делимично неутралисати. Верује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цревима. Ово може изазвати надимање и иритацију дигестивног тракта, објашњава нутриционисткиња.
Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамин.
Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осетљивим цревима ова салата може изазвати дијареју.
Још једна тачка - краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав.
Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обе врсте поврћа.
(Крстарица)