Извор:Фото: Профимедиа

ВРЛО ЕФИКАСНЕ: Зашто никада не треба бацати ЉУСКЕ ОД ОРАХА?

Извор: Нпортал

30.08.2024.

19:47

Посебно ће бити одушевљени љубитељи цвећа!

Када је кућно цвеће у питању, узгој никако није лак и једноставан задатак. Постоје многи проблеми али је најважније решити их брзо и пре свега ефектно.

Оно што је занимљиво јесте да љуска ораха садржи висок проценат јода који је јако користан за биљке, а ево и за шта још.

BloombergAdria.com

Одводњавање

Здравље собних биљака директно зависи од дренаже, јер једино тако може отићи вишак воде, корење биљака - дисати. Многе биље могу страдати због вишка влаге, а у средини без кисеоника почињу да се развијају погубне бактерије. Најчешће се користи експандирана глина, али и љуска ораха може да послужи. Најбоље је користити велике, неоштећене шкољке. Зато немојте бити превише ревносни када ломите орахе. Љуске треба да задрже свој хемисферични облик.

BloombergAdria.com

Заштита од белог плака и мушица

Временом се на тлу може појавити бели премаз, а унутра се могу појавити мушице. Да бисте се изборили са овом пошашћу, прекријте горњи слој земље сломљеним ораховим љускама. Мушице ће ускоро нестати, а бели премаз се више неће формирати на површини тла.

Задржавање влаге

Такође, љуске ораха, ако се посипају по површини земље у саксији, помоћи ће да се успори сушење земље. Влага ће постепено испаравати, па нећете морати често да заливате цвеће, пише Најжена.