Извор:Фото: Профимедиа

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Ово су грешке које правимо док кувамо кафу

Извор: Нпортал

14.10.2024.

13:20

КАФА је многима омиљени напитак.

Иако припрема кафе делује веома једноставно, многи не знају како је правилно треба скувати.

Када радимо више ствари истовремено док кувамо кафу, дешава се да она проври, а да је ми не закувамо одмах.

Тада се вода у џезви испаравањем смањује, а људи често само сипају нову воду у остатак прокључале и закувају кафу.

BloombergAdria.com

 

Међутим, стручњаци истичу да тиме правите огромну грешку. Ова навика никако није добра за здравље и требало би да је промените.

Како кажу стручњаци, дуплим кувањем воде повећава се арсен, нитрити и флуор, а чак и здрави минерали постају изузетно штетни.

Истраживања су показала да је оваква вода токсична јер у њој долази до повећања нивоа арсена, што може довести до стомачних тегоба, тровања, дијабетеса, проблема са органима за варење и са кардиоваскуларним органима.

BloombergAdria.com

 

Када вода предуго ври, односно када је дуго изложена врло високој температури, у њој долази до повећања нитрита који се претварају у нитрозамине који имају штетно дејство по организам.

Уместо да предуго кувате воду или досипате свежу воду у тек кључалу, савет је да кафу одмах закувате чим вода проври. Такође, ако је вода дуго кључала, проспите је и сипајте нову воду у којој ћете закувати кафу.

БОНУС ВИДЕО: