Турска кафа није само напитак – то је ритуал, уметност и традиција стара вековима. Али, да ли сте знали да постоји посебан начин припреме који даје савршену арому и укус који обара с ногу?

1. Фино млевење – за савршену шољицу кафе

Турска кафа се меље изузетно фино, до текстуре која подсећа на пудер. Овај корак је кључан јер омогућава равномерно кување и отпуштање богатог укуса кафе.

Фото: Профимедиа

 

 

2. Џезва – посуда која има своју причу

Припрема се искључиво у џезви, традиционалној бакарној или месинганој посуди са дугом дршком. Ова посуда не само да чува аутентичност, већ и равномерно распоређује топлоту, дајући кафи посебан шмек.

3. Хладна вода и правилно додавање шећера

Турци додају хладну воду и шећер пре него што кафа почне да се кува. Шећер се додаје према укусу – од сасвим благе до јако слатке шољице. Једном када почне да се кува, кафа се више не меша!

4. Пена је све!

Кафа се кува полако, на ниској температури, док се не створи богата пена на врху. За Турке, квалитет пене је симбол савршено припремљене кафе, па се често пажљиво пресипа у шољицу да би пена остала нетакнута.

5. Послуживање

Турска кафа се не служи сама – уз њу долазе чаша воде и често неки слаткиш попут локума или алве. Вода освежава непце, док слаткиш појачава уживање у ароми кафе.

Ако желите да осетите прави дух истока, пробајте да припремите кафу на овај начин. Није само укус у питању – то је доживљај који ћете памтити!

БОНУС ВИДЕО