Испоставља се да жуманце и беланце имају потпуно другачији скуп предности. Због тога бројни стручњаци препоручују да се јаја једу цела, како би се у потпуности искористио њихов нутритивни потенцијал.
Јаје је права ризница нутритивне вредности. Жуманце садржи витамине А, Д, Е, К и Б витамине, као и елементе као што су гвожђе, селен и цинк. Такође садржи незасићене масне киселине, холин и лутеин. С друге стране, протеини, иако мање разнолики у погледу компоненти, обезбеђују телу есенцијалне аминокиселине.

Фото: Профимедиа
Јаја су богата незасићеним масним киселинама, укључујући омега-3, које подржавају функцију мозга и вида. Холин, присутан у жуманцету, игра кључну улогу у функционисању нервног система, мозга и јетре.
Према истраживањима, жуманце је вредније по свом хемијском саставу, али истовремено и калоричније. Протеини, заузврат, обезбеђују телу све неопходне аминокиселине, укључујући и егзогене, које тело не може самостално да произведе. Зато научници препоручују да се јаја једу цела како би се у потпуности искористио њихов нутритивни потенцијал.
Прочитајте још

Фото: Јутјуб принтскрин/Jednostavno Ukusno
Састав јаја варира у зависности од исхране кокошака. У пролеће и лето, када имају приступ зеленој трави, њихова јаја садрже више витамина А. Заузврат, јаја кокошака из слободног узгоја сакупљена лети могу да имају до два пута већу концентрацију витамина Д у односу на она из зимске сезоне.
Кување јаја утиче на њихов садржај хранљивих материја. Меко кувана јаја су хранљивија од тврдо куваних, али због ризика од инфекције салмонелом, важно је се побринути да се беланчевина стврдне, посебно у случају јаја из несигурног извора. Меко кувана јаја такође су лакша за варење и боље се апсорбују.
Дијететичарка Кери Рукстон, која пише за часопис Нутриентс, указује да је једење до 14 јаја недељно безбедно и може да подржи процес губитка тежине. Међутим, топлотна обрада смањује садржај лецитина, што помаже у ограничавању апсорпције холестерола.
(Мондо)