Овај знак може да изгледа забрињавајуће на први поглед. Мало људи зна да је то природан ефекат производње, који обезбеђује висок квалитет производа. Када се мед током производње сипа у тегле, мале количине ваздуха улазе у његову структуру и затим се акумулирају на површини у виду слоја мехурића.

Овој пени могу да се придруже честице пчелињег воска, полена или прополиса - сви ови природни састојци долазе директно из кошнице. Стварање беле пене је нарочито честа појава код меда који није термички обрађен. Штавише, присуство ове пене често указује на то да производ остаје близак свом природном облику.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Мед није прегрејан или претерано филтриран, тако да задржава своје ензиме, витамине и својства која унапређују здравље. Пена на меду је природна појава и није разлог за бригу, уверавају искусни произвођачи меда. За пажљиве потрошаче такви детаљи су важни. Индустријска производња меда, која подразумева интензивно филтрирање и загревање, елиминише већину честица воска и остатака полена. Иако ефекат делује више "естетски", бистри мед је лишен неких ензима одговорних за његово антибактеријско и антиоксидативно дејство.

Природни мед са белом пеном, богат састојцима као што су инвертаза и глукоза оксидаза, избор је људи који цене аутентичне производе - оне који су најближи даровима природе. Пенасти слој не мења укус меда, а често може да буде и додатни доказ његове јединствености, настао због мањих разлика у саставу нектара, у зависности од годишњег доба или врсте пчела.

За многе људе, питања везана за безбедност потрошње изазивају највише питања. Стручњаци уверавају: у већини случајева, пена је потпуно сигурна. Ипак, треба обратити пажњу на мирис меда - ако има киселкастог, сирћетног мириса, то може да буде знак почетка процеса ферментације услед грешака у складиштењу. У таквим ситуацијама, боље је консултовати продавца производа.

Са нетакнутим мирисом и структуром, бела пена не би требало да изазива забринутост. Може да се помеша са медом или, за оне који више воле бистрину, лако се уклања кашиком. Без обзира на избор, здравствене вредности производа су у потпуности очуване.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: