Задржавање банана у фази прелажења из зелене у жуту може да делује немогуће, али ипак се та фаза може продужити захваљујући једном трику: етиленски плин се примарно ослобађа из петељке. Да бисте спречили ослобађање тог плина, само обмотајте петељке пластичном фолијом. Та метода може да помогне да банане остану свеже и више од десет дана.

Обесите банане

Стручњакиња за храну Ема Мејсон каже: 'Да бисте банане дуже одржали свежима, омотајте петељке пластичном фолијом. Тако етиленски плин неће доћи до остатка воћке и убрзати му зрење. За најдуже трајање – поделите грозд на појединачне банане и сваку петељку омотајте појединачно." Додаје како је сама то испробала, те да се показало како банане са петељкама омотаним у пластичну фолију боље одржавају свјежину, чак и након десет дана.

Често је проблем и похрањивање банана, а стављање у посуду за воће под јаким је критикама. Осим тога, веровали или не, постоји научно објашњење зашто би банане требало објесити на куку док их чувате.

Фото: Профимедиа

 

Према Taste of Home, код обешених банана такође се успорава деловање етиленског плина. Тако се додатно избегава њихово ударање о радну површину што такође убрзава процес пропадања.

Осим тога Мејсон саветује да држите банане на хладном месту, далеко од другог воћа, али никако у хладњаку. Упозорила је: "Немојте их стављати у хладњак! Нису навикле на хладну климу, па њихово хлађење зауставља производњу етиленског плина. То значи да неће зрети, а још горе – кожа ће им поцрнети. То није баш привлачно! Уместо тога, оставите банане (са омотаним петељкама) у засебну посуду како бисте их заштитили.

Други једноставан начин да продужите рок трајања банана јесте да купите најзеленије банане. Ове банане беру се док су још незреле, а затим полако дозревају протоком времена како би досегле ону јарку препознатљиву жуту боју. Дакле, уместо да узмете савршено зреле банане са полице, узмите зелени грозд који можете да обесите на куку, пише Експрес.

БОНУС ВИДЕО: