Zadržavanje banana u fazi prelaženja iz zelene u žutu može da deluje nemoguće, ali ipak se ta faza može produžiti zahvaljujući jednom triku: etilenski plin se primarno oslobađa iz peteljke. Da biste sprečili oslobađanje tog plina, samo obmotajte peteljke plastičnom folijom. Ta metoda može da pomogne da banane ostanu sveže i više od deset dana.
Obesite banane
Stručnjakinja za hranu Ema Mejson kaže: 'Da biste banane duže održali svežima, omotajte peteljke plastičnom folijom. Tako etilenski plin neće doći do ostatka voćke i ubrzati mu zrenje. Za najduže trajanje – podelite grozd na pojedinačne banane i svaku peteljku omotajte pojedinačno." Dodaje kako je sama to isprobala, te da se pokazalo kako banane sa peteljkama omotanim u plastičnu foliju bolje održavaju svježinu, čak i nakon deset dana.
Često je problem i pohranjivanje banana, a stavljanje u posudu za voće pod jakim je kritikama. Osim toga, verovali ili ne, postoji naučno objašnjenje zašto bi banane trebalo objesiti na kuku dok ih čuvate.
Foto: Profimedia
Prema Taste of Home, kod obešenih banana takođe se usporava delovanje etilenskog plina. Tako se dodatno izbegava njihovo udaranje o radnu površinu što takođe ubrzava proces propadanja.
Osim toga Mejson savetuje da držite banane na hladnom mestu, daleko od drugog voća, ali nikako u hladnjaku. Upozorila je: "Nemojte ih stavljati u hladnjak! Nisu navikle na hladnu klimu, pa njihovo hlađenje zaustavlja proizvodnju etilenskog plina. To znači da neće zreti, a još gore – koža će im pocrneti. To nije baš privlačno! Umesto toga, ostavite banane (sa omotanim peteljkama) u zasebnu posudu kako biste ih zaštitili.
Pročitajte još
Drugi jednostavan način da produžite rok trajanja banana jeste da kupite najzelenije banane. Ove banane beru se dok su još nezrele, a zatim polako dozrevaju protokom vremena kako bi dosegle onu jarku prepoznatljivu žutu boju. Dakle, umesto da uzmete savršeno zrele banane sa police, uzmite zeleni grozd koji možete da obesite na kuku, piše Ekspres.