Наше баке и деде су сваки дан а нарочито током зимских дана, ову намирницу имали на јеловнику

Фото: Shutterstock

 

Предност киселог купуса се налази у високом проценту витамина Ц. То није све. Кисели купус је популаран против мамурлука, добар је за здравље тела. Само 100 грама киселог купуса садржи 20 милиграма витамина Ц.

То јача имуну одбрану и спречава рано старење ћелија и ткива. Кисели купус такође садржи витамине А, К и сложене витамине групе Б. Ове супстанце спречавају бројне гастоинтестиналне патологије (на пример чир на желуцу и дванаестопалачном цреву).

Кисели купус снижава холестерол у крви и спречава појаву малигних ћелија. Одличан је као дијететски производ јер садржи тартронску киселину која спречава стварање масних наслага.

Кисели купус је здравији од свежег

Рецепт:

Потребно је:

– 2 главице купуса
– 6 већих шаргарепа
– со (40 гр по 1кг поврћа)
– вода

Припрема:

Купус изрендајте, а затим и шаргарепу. Измешајте поврће па стављајте у пластично буре. Ред поврћа, па ред соли.

Затим налијте купус са водом, толико да огрезне. Притисните поврће поклопцем па каменом како би се лепо слегло.

Затим оставите да укисне. Након пар дана проверите, ако се појави пена на купусу, покупите је.

Кад се купус и шаргарепа укиселе, служите салату. Нема здравијег оброка од овог!