Чак ни чоколада ваших нећака није изузета. Да ли сте се икада запитали шта се догађа с вашим телом када конзумирате превише шећера?

Фото: Схуттерстоцк
Можда се у том тренутку стварно осећате сјајно, али након сат времена ситуација ће изгледати посве другачије.
Нажалост, шећер делује на организам релативно брзо, и ефекти могу трајати сатима, а у наредним редовима прочитајте како се промене постепено смењују у првих 60 минута.
0-15 минута
Прочитајте још
Први део тела који је нападнут шећером су очекивано зуби и десни. Шећер се у комбинацији с бактеријама у пљувачки претвара у кисело једињење који нагриза зубну глеђ.
15-30 минута
Када продре у желудац, шећер улази у црева. Танко црево га разграђује и натапа, након чега се улива у крвоток.
У овом тренутку, шећер се претвара у енергију и дистрибуира у различита мишићна ткива по читавом телу. Стога, на сцену ступа панкреас и производи инсулин како би процес могао започети.
Како сви имамо вишак шећера, телу не преостаје ништа друго него да остатак пошаље у јетру, која га претвара у маст.
Током читавог процеса, систем надбубрежне жлезде је због тако високог уноса шећера закључио да је тело подвргнуто јаком стресу.
Реагује обрамбеним механизмом – лучењем кортизола и епинефрина, што доводи до убрзаног откуцаја срца и прекомерног знојења.
30-45 минута
Крвни притисак је већ повишен, а прекомеран унос шећера изазвао је лучење допамина у мозгу. Еуфорија ће брзо почети да попушта, отварајући пут паду нивоа шећера у крви.
Ниво хормона и инсулина и даље је висок док покушавају да се изборе против шећера, па његов ниво у крви неизбежно почиње да опада. Јавља се поспаност и раздражљивост, а затим и главобоља.
Овај драстичан пад нивоа шећера у крви узрокује да хормони у телу покушавају да украду што је више могуће јетре натраг како би вратили тело у нормалу.
Уз све наведено, процес могу пратити болови у стомаку и непријатни гасови.
45-60 минута
Раст и пад нивоа хормона потпуно су збунили фагоцитну ћелијску активност, што није добро за имуни систем. Т
Током следећих неколико сати тело ће се мање борити против штетних бактерија ако дође у контакт с њима, што значи и веће шансе за инфекцију.
(Крстарица)