Јагоде одушевљавају својим укусом, а њихова здравствена својства су додатна предност. Богате су витаминима, антиоксидансима и имају мало калорија, што их чини одличним избором током пролећних и летњих месеци. Међутим, да би биле заиста добра ужина, кључно је да их правилно оперете.

Воће доступно у продавницама и на пијацама може да буде обложено хемикалијама као што су пестициди. Само прање под водом неће бити довољно да се уклоне ови загађивачи. Због тога се препоручује поступак коришћењем киселих и алкалних раствора.

Фото: Shutterstock

 

 

Први корак је претходно испирање јагода хладном водом. Важно је да се не уклањају стабљике, што омогућава плодовима да остану чврсти и спречава их да постану прекомерно натопљени водом. Затим треба да припремите два раствора.

Први, са киселом реакцијом, омогућава вам да се решите бактерија и могућих јаја паразита. Да бисте то урадили, додајте три кашике лимунске киселине у литар хладне воде и добро промешајте. Јагоде треба потопити у овај раствор пет минута, а затим испрати под текућом водом.

Други корак је чишћење у алкалном раствору, што помаже у уклањању свих преосталих пестицида. Само додајте једну кашику соде бикарбоне у литар хладне воде и мешајте док се потпуно не раствори. Јагоде се затим поново потапају на пет минута и темељно испирају под водом. На крају, воће треба осушити папирним убрусом.

Без обзира да ли јагоде потичу са ваше парцеле или из професионалног узгоја, њихова површина може да сакрије опасне супстанце. Пестициди који се користе намењени су заштити од штеточина, али у прекомерним количинама могу да представљају здравствени ризик.

БОНУС ВИДЕО