Кардиолог др Баскар Семита, упозорио је на две такве врсте меса.

1. Прерађено месо

Прерађено месо је пуно штетних састојака. "Ту спадају сланина, кобасице, виршле и разне месни деликатеси", каже доктор за „She Finds“. Високи нивои натријума, засићених масти и конзерванса у прерађеном месу могу значајно да повећају ризик од кардиоваскуларних болести. Редовно конзумирање прерађеног меса повезује се с већом учесталошћу срчаних болести и можданог удара, што га чини храном коју треба избегавати ако желите здраво срце и дуг животни век.

Фото: Shutterstock

 

2. Црвено месо

Црвено месо често се конзумира због свог богатог укуса и високог садржаја протеина. "Ипак, конзумација великих количина црвеног меса може повећати ризик од срчаних болести због велике количине засићених масти", упозорава кардиолог. Док повремена конзумација не мора представљати значајан ризик, редовне и велике порције могу довести до виших нивоа холестерола и повишеног крвног притиска, а обоје су фактори ризика за срчане болести. Умереност је кључна, а препоручљиво је ограничити унос ради доброг здравља и дугог живота.

БОНУС ВИДЕО: