Челници хрватске полиције су се састали данас са српским колегама, а састанку је присуствовао и Ненад Периш.

Потрага за Матејем Перишем (27), младићем из Сплита, који је нестао последњег јутра прошле године у Београду, траје већ једанаест дана. Челници хрватске криминалистичке полиције су данас дошли у Србију и са српским колегама у МУП Србије одржали су састанак.

Њима је омогућено да погледају све прикупљене информације и доказе, као и снимке са видео камера, на којима је Ненад Периш, отац несталог младића, препознао Матеја.

Руководиоци криминалистичке полиције Хрватске, пошто су упознати са свим детаљима потраге и истраге нестанка младог Сплићанина, понудили су српским колегама помоћ уколико им било шта затреба. Та помоћ је понуђана посебно, ако ће изнова бити потребно да се испитају његови другови са којима је дошао у Београд на дочек Нове године.

- И даље је фокус на претрази реке Саве, јер је једна камера са ресторана на савској променади, забележила да особа, која личи на Матеја, силази степеницама ка води - наводи извор, преносе Новости.

Како додаје, после тога, више ниједна камера га није "ухватила". Прегледано је више стотина снимака. Верује се да се сувише приближио води и да се можда оклизнуо и упао. То је претпоставка, јер доказа о томе шта се десило, засада, нема.

Данас је настављена претрага река сонаром, који су грађани уступили Речној полицији. Претражује се корито Саве, а припадници полиције и даље чешљају приобаље. На терену су и криминалистички инспектори. Ниједног тренутка током ових дана није стала истрага о нестанку Сплићанина, коме се сваки траг изгубио у ноћи између 30. и 31. децембра прошле године, око 2.30 сата иза поноћи.

"Због времена су истрага и потрага отежани, али се није престајало", наводи саговорник који додаје да се детаљно анализира мобилни саобраћај, како би се утврдила цела комуникација коју је Периш имао пре нестанка.

Како наводи, покушава се да се утврди и разлог Перишевог бега из клуба, као и оно трчање улицом, покушај заустављања таксисте... Неки закључак је извучен, али је неопходно још доказа да се комплетира цела слика и разјасни судбина младог Сплићанина.

У претрагу околних улица и зграда око Бетон хале, као и неприступачног терена уз саму реку, прикључили су се и припадници Мреже за опасност Србије, који користе и термовизијске камере. Помоћу ових апарата може да се види чак и оно што људско око не региструје. Свако тело емитује одређену количину енергије која може да се региструје камером за термовизију. На основу резултата снимања или посматрања кроз објектив камере, региструје се инфрацрвено или топлотно зрачење и најнижег степена.

Матејев отац, који је у непрестаном контакту са припадницима МУП Србије, предложио је у једном тренутку да се затражи помоћ од других држава, које имају сателитске снимке локација на којима је виђен његов син. Он сматра да би на тај начин могло да се реконструише његово кретање, као и уз помоћ сигнала телефона његовог сина.

Базне станице потврдиле су да се телефон Матеја Периша угасио у близини ресторана на Сава променади, односно, да је ту последњи пут регистрован. Претпоставља се да је телефон престао да ради када је ушао у Саву.

Челници МУП Хрватске су се данас у Београду састали са министром српске полиције Александром Вулином и начелником ПУ Београд Веселином Милићем. Разговорима је присуствовао и отац несталог младића из Сплита, Ненад Периш.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".