Добро здравље заснива се на правилној исхрани и равнотежи храњивих материја. Храна богата витаминима, минералима и здравим мастима подржава оптимално функционисање организма, док правилна хидратација и разноврсност намирница помажу у превенцији болести и очувању енергије.

Фото: Профимедиа

 

 

Осим макронутријената, значајну улогу за здравље имају и пробиотици, познате као „добре бактерије“, које позитивно утичу на здравље пробавног система.

Пробиотици се налазе у ферментисаним производима попут јогурта, кефира и киселог купуса. Ови производи помажу у одржавању равнотеже цревне микрофлоре, која има кључну улогу у пробави, имунитету и општем здрављу. Међу њима, кефир се издваја као ферментисани млечни напитак богат пробиотицима и сматра се једним од најздравијих ферментисаних производа.

Кефир настаје ферментацијом млека помоћу кефирних зрнаца, која садрже комбинацију млечно-киселих бактерија и квасаца. Овај процес даје кефиру карактеристичан киселкасто-млечни укус и благо газирану текстуру.

Кефир је богат пробиотицима који помажу у очувању равнотеже цријевне флоре, чиме се смањују пробавни проблеми попут надутости, затвора и синдрома иритабилног цријева. Пробиотици из кефира такође помажу у јачању имунолошког система, а кефир садржи и компоненте са антимокробним својствима.

Будући да је добар извор калцијума, магнезијума и витамина К2, кефир доприноси здрављу костију и смањује ризик од остеопорозе. Такође, садржи једињења који могу помоћи у смањењу упалних процеса у телу, што је корисно за особе са хроничним упалним обољењима.

Кефир се може пити самостално, користити као основа за смоотхиеје, преливе за салате, или као замена за млеко у многим рецептима. Може се наћи у млечном, биљним или водено-ферментисаном облику.

(клиx.ба)