Позивати конобара више пута током оброка - због додатних салвета, кришке лимуна, још мало умака или додатне кашике - делује безазлено, али у стварности, то конобарима веома иде на живце. 

Ова пракса чак има и назив: "one-timing". Иако је свака појединачна молба разумљива, one-timing може озбиљно да поремети радни ритам конобара и додатно их оптерети током ионако стресне смене.

- Та ме навика стварно знала избацити из такта, поготово кад сам тек почела да радим као конобарица и била неискусна, јер успорава цео процес - испричала је Стефани С., конобарица у једном ланцу ресторана у Јути, за Ридерс Дајџест. - Имала сам осећај као да су гости превише захтевни, и то ме јако фрустрирало.

У мирнијим сатима конобари можда и не замерају на додатним позивима. Но, ако их терају да трче уоколо током вечерње гужве - тада се ситуација мења.

Фото: Shutterstock

 

- Искрено, кад то људи раде усред вечерње гужве, почнем мало да их мрзим - признала је Сара С., конобарица у ресторану азијске кухиње на Флориди. - Кад смо затрпани послом, то се претвори у логистичку ноћну мору. Али, ако није гужва, онда ми не смета толико.

Ејприл О., конобарица из Тексаса, истиче да није сва кривици на гостима.

- Како бих смањила такве ситуације, увек покушам да предвидим шта је гостима потребно - поготово код већих група или породица са малом децом, јер ме они најчешће 'даве' са ome-timing-ом - објаснила је Валери П., конобарица у породичном ресторану у Вашингтону.

Како бисте избегли да будете "тај" гост, конобари препоручују да унапред размислите о свему што би вам могло затребати - додатном прибору, зачинима, пићу - и затражите све одједном.

Ако сте у већем друштву, препоручљиво је да гости за столом пре доласка конобара једни друге питају треба ли им још нешто, пише Њјујорк пост.

БОНУС ВИДЕО: