Pozivati konobara više puta tokom obroka - zbog dodatnih salveta, kriške limuna, još malo umaka ili dodatne kašike - deluje bezazleno, ali u stvarnosti, to konobarima veoma ide na živce.
Ova praksa čak ima i naziv: "one-timing". Iako je svaka pojedinačna molba razumljiva, one-timing može ozbiljno da poremeti radni ritam konobara i dodatno ih optereti tokom ionako stresne smene.
- Ta me navika stvarno znala izbaciti iz takta, pogotovo kad sam tek počela da radim kao konobarica i bila neiskusna, jer usporava ceo proces - ispričala je Stefani S., konobarica u jednom lancu restorana u Juti, za Riders Dajdžest. - Imala sam osećaj kao da su gosti previše zahtevni, i to me jako frustriralo.
U mirnijim satima konobari možda i ne zameraju na dodatnim pozivima. No, ako ih teraju da trče uokolo tokom večernje gužve - tada se situacija menja.
Foto: Shutterstock
- Iskreno, kad to ljudi rade usred večernje gužve, počnem malo da ih mrzim - priznala je Sara S., konobarica u restoranu azijske kuhinje na Floridi. - Kad smo zatrpani poslom, to se pretvori u logističku noćnu moru. Ali, ako nije gužva, onda mi ne smeta toliko.
Pročitajte još
Ejpril O., konobarica iz Teksasa, ističe da nije sva krivici na gostima.
- Kako bih smanjila takve situacije, uvek pokušam da predvidim šta je gostima potrebno - pogotovo kod većih grupa ili porodica sa malom decom, jer me oni najčešće 'dave' sa ome-timing-om - objasnila je Valeri P., konobarica u porodičnom restoranu u Vašingtonu.
Kako biste izbegli da budete "taj" gost, konobari preporučuju da unapred razmislite o svemu što bi vam moglo zatrebati - dodatnom priboru, začinima, piću - i zatražite sve odjednom.
Ako ste u većem društvu, preporučljivo je da gosti za stolom pre dolaska konobara jedni druge pitaju treba li im još nešto, piše NJjujork post.