Према речима научника и нутрициониста, разлог због којег нас пиво толико освежава крије се у његовом саставу, преноси Индекс.хр.
Пошто је реч о ферментисаном пићу, пиво садржи знатно мање шећера у поређењу са газираним соковима, што га чини лакшим за организам – нарочито за оне који воде рачуна о уносу шећера.
Још важније, пиво се највећим делом састоји од воде. То га чини пићем које природно хидрира тело и помаже у надокнађивању течности изгубљене знојењем.
Уз то, састојци попут хмеља и слада богати су минералима и витаминима који додатно помажу у борби против исцрпљености изазване летњим врућинама.
Фото: Профимедиа
Када је најбоље време за пиво?
Иако већина људи ужива у пиву поподне или увече, нека истраживања сугеришу да – са становишта исхране – пијење пива ујутру може имати одређене предности. Наиме, телу је потребно време да преради алкохол, па конзумација пива раније током дана омогућава организму лакшу обраду.
Прочитајте још
Наравно, друштвене и културне навике најчешће превагну, па се пиво код нас пије уз ручак, поподне или увече – и то је сасвим у реду. Најважније је да познајете сопствено тело и да пијете умерено.
Фото: Shutterstock
Другим речима, пиво нас не освежава само зато што је хладно, већ због свог састава. Вода, низак садржај шећера и драгоцени витамини и минерали чине га логичним избором за топле летње дане. Али као и са сваким другим пићем – кључ је у умерености. Ако га конзумирате у право време, пиво заиста може бити ваш савезник у борби против летњих врућина, преноси Индекс.