Како направити кафу која је богата, јака и има добру пену?
Турци наводе да ових седам грешака у припреми које мењају укус овог напитка:
1. Неодговарајућа вода
Грешка: Користите воду са чесме или минералну воду са високом минерализацијом.
Како то правилно урадити: Погодна је само вода са ниском минерализацијом (приближно 50-150 ппм). Што је вода чистија, то је укус светлији.
Фото: Профимедиа
2. Вода је превише врућа приликом сипања
Грешка: Сипање кафе у кључалу или скоро кључалу воду.
Како то правилно урадити: Идеална температура воде у коју сипате кафу је од собне температуре до 60°Ц . Што значи да треба да ставите кафу у воду унутар џезве и лагано загревате до кључања. Тада кафа почиње нежно да се кува, без горчине.
3. Неправилно мешање
Грешка: Кафа се или не меша или се меша неправилно.
Прочитајте још
Прави начин: Одмах промешајте након додавања воде да бисте разбили грудвице. Затим оставите да се кафа стиша— пена и екстракција ће саме обавити свој посао.
4. Превише грубо или превише млевење до праха
Грешка: Коришћење погрешног млевења - превише грубо или превише прашкасто.
Прави начин: Потребно вам је млевење у праху , али не толико ситно да кафа изгледа као прашина. Требало би да буде уједначено, без крупних честица и без ефекта брашна.
Фото: Shutterstock
5. Мерење оком уместо тачних пропорција
Грешка: И воду и кафу додајете „на око“.
Како то правилно урадити: Почетна пропорција је 1 грам кафе на 10 мл воде. Ако желите јачу - 1:8, ако желите блажу - 1:12. Вага је најбољи пријатељ укусне шољице кафе
6. Враћате кафу да се пена подигне „три пута“
Грешка: Подизање и стављање турске кафе да се подигне више пута.
Како се то правилно ради: Једном се подигне пена — и кафа је готова. Када се пена подигне — склоните кафу с рингле. Поновљено кување квари укус и убија слаткоћу.
Фото: Shutterstock
7. Покушаји да се турска кафа покаже као филтер
Грешка: Коришћење слатко-киселих зрна и очекивање „чистог“ укуса.
Прави начин: Турска кафа је богата и пуна пене. Ако волите киселост, изаберите лагано пржење и држите се пропорција. Ако желите густину, узмите зрна еспреса, додајте зачине и шећер.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО: