Како направити кафу која је богата, јака и има добру пену?

Турци наводе да ових седам грешака у припреми које мењају укус овог напитка:

1. Неодговарајућа вода

Грешка: Користите воду са чесме или минералну воду са високом минерализацијом.

Како то правилно урадити: Погодна је само вода са ниском минерализацијом (приближно 50-150 ппм). Што је вода чистија, то је укус светлији.

Фото: Профимедиа

 

2. Вода је превише врућа приликом сипања

Грешка: Сипање кафе у кључалу или скоро кључалу воду.

Како то правилно урадити: Идеална температура воде у коју сипате кафу је од собне температуре до 60°Ц . Што значи да треба да ставите кафу у воду унутар џезве и лагано загревате до кључања. Тада кафа почиње нежно да се кува, без горчине.

3. Неправилно мешање

Грешка: Кафа се или не меша или се меша неправилно.

Прави начин: Одмах промешајте након додавања воде да бисте разбили грудвице. Затим оставите да се кафа стиша— пена и екстракција ће саме обавити свој посао.

4. Превише грубо или превише млевење до праха

Грешка: Коришћење погрешног млевења - превише грубо или превише прашкасто.

Прави начин: Потребно вам је млевење у праху , али не толико ситно да кафа изгледа као прашина. Требало би да буде уједначено, без крупних честица и без ефекта брашна. 

Фото: Shutterstock

 

5. Мерење оком уместо тачних пропорција

Грешка: И воду и кафу додајете „на око“.

Како то правилно урадити: Почетна пропорција је 1 грам кафе на 10 мл воде. Ако желите јачу - 1:8, ако желите блажу - 1:12. Вага је најбољи пријатељ укусне шољице кафе

6. Враћате кафу да се пена подигне „три пута“

Грешка: Подизање и стављање турске кафе да се подигне више пута.

Како се то правилно ради: Једном се подигне пена — и кафа је готова. Када се пена подигне — склоните кафу с рингле. Поновљено кување квари укус и убија слаткоћу.

Фото: Shutterstock

 

7. Покушаји да се турска кафа покаже као филтер

Грешка: Коришћење слатко-киселих зрна и очекивање „чистог“ укуса.

Прави начин: Турска кафа је богата и пуна пене. Ако волите киселост, изаберите лагано пржење и држите се пропорција. Ако желите густину, узмите зрна еспреса, додајте зачине и шећер.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: