Племењача, позната и као пламењача (Phytophthora infestans), једна је од најопаснијих болести парадајза. Јавља се нарочито када су дани топли, а ноћи влажне. Ипак, постоји низ природних и ефикасних начина да се парадајз заштити без употребе хемије.
1. Превенција је најважнија
Најефикаснији начин борбе против племењаче је да се спречи њена појава. Ево шта је важно:
Парадајз се не сме заливати по листовима. Заливање треба обављати директно у земљу, најбоље ујутру, како би се биљка осушила пре вечери.
Саднице треба постављати на размак како би имале довољно простора и ваздуха. Добра циркулација ваздуха смањује шансе за ширење гљивичних болести.
Фото: Профимедиа
Доњи листови који додирују земљу треба редовно уклањати јер се болест најчешће шири одатле.
На истом месту не треба садити парадајз из године у годину. Ротација култура је важна у борби против болести и штеточина.
Заражене биљке или биљни отпад не треба остављати у башти
Увек их треба изнети ван баште и спалити или бацити у комунални отпад, никако у компост.
2. Природни препарати против племењаче
Постоји неколико домаћих, једноставних и ефикасних средстава које можете сами направити и користити редовно.
Раствор соде бикарбоне и биљног уља
У један литар воде додаје се једна равна кашичица соде бикарбоне и неколико капи биљног уља или течног природног сапуна. Овај раствор користи се за прскање парадајза једном недељно, посебно по наличју листова. Делује превентивно и спречава развој гљивичних обољења.
Чај од белог лука и црног лука
Прочитајте још
Три до четири чена белог лука и једна главица црног лука ситно се исеку и прелију са једним литром кључале воде. Овај раствор треба да одстоји двадесет четири сата, а затим се процеди. Прска се једном до два пута недељно. Бели лук има јака антифунгална својства и јача отпорност биљака.
Раствор од преслице или коприве
Сто грама свеже преслице (или двадесет грама суве) кува се тридесет минута у једном литру воде. Након кувања, раствор се разблажи у још четири литра воде. Преслица садржи силицијум који природно јача ћелијске зидове биљке и повећава њену отпорност. Прскање се врши једном недељно.
Фото: Shutterstock
3. Прихрана која јача биљку
Здрава и снажна биљка лакше одолева болестима. Ферментисани чајеви од коприве или гавеза садрже много корисних минерала и микроелемената који помажу биљци да изгради природну отпорност. Прихрањивање парадајза овим растворима једном недељно препоручује се током целе вегетације.
4. Редовно неговање биљке
Веома је важно редовно прегледати биљке и уклањати све листове који су пожутели, увели или показују прве знаке болести. Ти листови се не остављају поред биљке, већ одмах износе из баште. Парадајз треба везивати уз притке како би листови и плодови били удаљени од тла. Доњи листови могу се постепено уклањати чим биљка порасте.
Фото: Shutterstock
5. Правилна садња и добри суседи у башти
Бирајте отпорније сорте парадајза ако имате могућност. Сорте као што су Сан Марзано, Рома или Матина познате су по већој отпорности на болести. Поред парадајза можете садити биљке које му природно помажу: босиљак, невен, црни и бели лук. Ове биљке одбијају штеточине и смањују ризик од појаве болести.
Такође је важно избегавати садњу парадајза близу кромпира, јер кромпир често преноси исте болести, укључујући племењачу.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО: