Комерцијални ванила сладоледи често немају богат укус или су мешани са другим, интензивнијим аромама. Зато је домаћи ванила сладолед права посластица за све љубитеље овог нежног укуса.

Ванила се одлично слаже не само као самостални сладолед, већ и у комбинацији са топлим посластицама као што су брауни, печене крушке или брескве, као и уз кафу или друге топле напитке, пише кликс.ба.

Састојци:

300 мл пуномасног млека (може и кондензовано)

6 жуманаца

100 г шећера

200 мл слатке павлаке за шлаг

1 махуна ваниле

За интензивнији укус, можете додати и једну кашичицу екстракта ваниле.

Припрема:

Припремите посуду са хладном водом и ледом.

У већој шерпи помешајте млеко и павлаку за шлаг. Махуну ваниле преполовите по дужини и ножем извадите зрневље. Додајте и зрневље и махуну у млеко и павлаку, па загревајте на тихој ватри док не прокључа. Склоните са ватре и оставите 10 минута да се укуси прожму.

У посебној посуди умутите жуманца са шећером. Постепено сипајте топло млеко у смесу са жуманцима, стално мешајући. Вратите све у шерпу и на тихој ватри мешајте док се смеса не згусне. По жељи додајте кашичицу екстракта ваниле.

Готову смесу преспите у чисту посуду и ставите је у посуду са ледом да се брзо охлади. Након што се охлади, ставите у фрижидер на најмање три сата. Затим смесу пребаците у замрзивач и мешајте сладолед на два сата најмање два пута, како би се спречило формирање ледених кристала на површини.

БОНУС ВИДЕО: