Јогурт – маркетиншки трик, не здравствени савезник
Јогурт је популаран јер се лако конзумира – пије се из чаше, има пријатан укус и текстуру. Међутим, др Перишић упозорава да се у многим индустријским јогуртима налазе скривене количине шећера и скроба, који могу изазвати метаболичке проблеме, посебно код особа са целијакијом или нетолеранцијом на лактозу.
Фото: Профимедиа
Кисело млеко – природна ферментација и прави пробиотици
За разлику од јогурта, кисело млеко настаје природном ферментацијом и садржи корисне бактерије које разграђују лактозу. То га чини погодним за особе које имају проблема са варењем млечних производа. Кисело млеко не садржи додатке и има јачи ефекат на здравље црева.
Зашто се јогурт погрешно користи уз антибиотике
Прочитајте још
Многи узимају јогурт током терапије антибиотицима, верујући да помаже у очувању цревне флоре. Др Перишић тврди да је то грешка – јогурт није замена за пробиотике. Кисело млеко, с друге стране, има природне бактерије које могу помоћи у опоравку дигестивног система.
Закључак – бирајте мудро
Ако желите да заиста побољшате варење и ојачате организам, заборавите на индустријски јогурт и окрените се киселом млеку. Иако захтева кашику и можда није „тренди“, оно је неприкосновено када је здравље у питању.
Крстарица