- Лица оболела од заразне болести ковид 19 изолују се и лече у објектима који су посебно одређени и припремљени за изолацију и лечење оболелих.

- Лица из става 1. овог члана дужна су да прихвате изолацију у за то одређеним објектима и да се придржавају мера и упутстава које нареди надлежни доктор медицине, односно доктор медицине специјалиста епидемиологије.

- Лице које се не придржава налога доктора медицине, у складу са ставом 2. овог члана, по пријави здравствене установе принудно се изолује у присуству представника органа управе надлежног за унутрашње послове.

- Изузетно од става 1. овог члана, лица код којих је тестирањем утврђено присуство вируса САРС-ЦоВ-2, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака заразне болести ЦОВИД-19, односно код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима, упућују се, у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести (у даљем тексту: Закон), у кућну изолацију са здравственим наџором на акутно респираторно обољење изазвано вирусом САРС-ЦоВ-2 у трајању од 7 дана, након чега се јављају на преглед лекара примарне здравствене заштите (ЦОВИД амбуланте) у дому здравља у месту пребивалишта, односно боравишта, а изолација се прекида без тестирања, пише Курир.

- Укоико лице става 4. овог члана има примарну или секундарну имунодефицијенцију, упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштите.

- Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите се тестирају ПЦР тестом након кућне изолације у трајању од 7 дана и враћају се на посао уколико је ПЦР резултат негативан. У случају позитивног резултата ПЦР теста, остају у изолацији до 10 дана када се изолација прекида без тестирања. Контролу придржавања мере кућне изолације из ст. 3, 4. и 5. овог члана врши орган државне управе надлежан за унутрашње послове, на основу података које доставља установа која је извршила тестирање. Такође, на основу Закључка Кризног штаба, измењена је и дужина трајања карантина за лица која су била у блиском контакту са особом оболелом од ЦОВИД-19: 1. Мера карантина у кућним условима за све идентификоване блиске контакте ЦОВИД-19 случајева спроводи се у трајању од 5 календарских дана од момента последњег контакта.

- Након истека 5 дана, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести ЦОВИД-19, карантин се прекида без тестирања.

- Датум последње изложености, односно последњег контакта са ЦОВИД-19 случајем, је нулти дан.

- Сви контакти којима је прописана мера карантина су у обавези да се до истека 10. дана од дана последњег контакта са ЦОВИД-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске типа Н95 увек када се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору).

2. Од мере карантина након блиског контакта са ЦОВИД-19 случајем су изузете све особе које испуњавају најмање један од следећих критеријума:

- доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести ЦОВИД-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана од последње дозе вакцине;

- доказ о прележаној заразној болести ЦОВИД-19 у виду позитивног РЕАЛ ТИМЕ ПЦР теста на САРС-ЦоВ-2 или теста за детекцију антигена САРС-ЦоВ-2, не млађег од 14 и не старијег од 210 дана од дана узорковања. Уколико је тест за детекцију антигена САРС-ЦоВ-2 урађен у лабораторији у приватној својини, односно није уписан у информациони систем цовид.рс, уз резултат теста се мора поседовати извештај лекара из ковид амбуланте или извештај о хоспитализацији (отпусна листа) у којима се потврђује дијагноза болести ЦОВИД-19 у периоду када је извршено тестирање, ради прихватања доказа за потребе ослобађања од обавезе карантина/карантина у кућним условима; - позитиван резултат серолошког тестирања на САРС-ЦоВ-2 С-Протеин (РБД) Иммуноглобулин Г (ИгГ) урађен у некој од лабораторија у јавном власништву, не старији од 90 дана од дана узорковања;

- особе које су изузете од мере карантина из горе наведених разлога су у обавези да се до истека 10. дана од дана последњег контакта са ЦОВИД-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске типа Н95 увек када се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору). Батут је објавио закључак Владе о измени висине надокнаде за тестирање на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, по којој је ПЦР тестирање на лични захтев 6.000 динара, а антигенско 1.800 динара.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".