Пилетина је изузетно популарно и релативно јефтино месо, што значи да се понекад третира разним средствима како би задржала изглед свежег меса. Препознати разлику није лако.
- То је доста тешко визуелно препознати. То ће купац препознати тек по укусу када је храна готова. Знам да је тада касно, али тешко је купцу то објаснити, било визуелно било овако, разговором. Ја кад видим комад меса могу да добијем сумњу, али док ја то не примим у своје руке и детаљно погледам, не могу то да раскринкам. Камоли купац који не држи свеже месо сваког дана у својим рукама - испричао је зналац.
Како бисте барем делимично проценили квалитет, потребно је да прережете комад меса и осетити његов мирис. Без тога, истиче месар, тешко је донети поуздану оцену. Све се на трговини, најзад, своди на поверење.
Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Bokina kuhinja
Како препознати пилетину која није баш свежа?
- Пилетина брзо постане млитава и млохава, појављује се слуз, а месо може да се набора. Комади престају да буду компактни, посебно ако су коришћене методе за продужење рока трајања. Нису ни све врсте свиња или пилића исте – квалитет се примећује и у месу, зависи од исхране животиња.
Постоји разлика између домаће и индустријске (“бројлер”) пилетине. Најлакше ју је препознати по боји: бројлер пилетина је бела, док је домаћа жута. Ипак, напомиње месар, и ово није потпуно поуздан тест – неки продавачи понекад користе боје за храну како би бројлер представили као домаће пиле.
Прочитајте још
Фото: Shutterstock
Термичка обрада открива разлике
Разлике се не могу сакрити када пилетина крене у припрему. Бројлер пилетина је тврђа од домаће, садржи мање масти и течности коју испушта током кувања или печења. Модерни пилићи често су третирани антибиотицима и таблетама пре клања.
Посебну пажњу ваља обратити на изнутрице, посебно на јетру, која акумулира антибиотике и хормоне. Управо се изнутрице најчешће користе у производњи месних прерађевина, па су потенцијално штетније за људску конзумацију, пише "Вечерњи лист".