Француска кремпита се прави веома лако, а врло је издашна и укусна. 

Потребно је: 

За светли крем: 

  • 8 јаја
  • 300 г шећера
  • 200 г скроба / нишесте / густина
  • 1,5 л млека
  • 250 г маслаца
  • 200 + 300 мл слатке павлаке

За желе од вишања: 

  • 300 г вишања – било да су залеђене или свеже користите све са соком
  • 100 мл воде
  • 100 г шећера
  • 50 г скроба / нишесте / густина

Још: 

  • 2 смрзнута блок теста или свежа уролана

Припрема:

 За светли крем јајима додајте  шећер, умутите, па додајте скробно брашно и око 200 мл млека и све умутите. Остатак млека ставите на ватру да проври. Када млеко проври део млека прелијте преко смесе од јаја и све измешајте, а  затим ту смесу са јајима вратите у шерпу са млеком и на средњој ватри кувајте док се не згусне. Склоните са ватре, прекријте фолијом. Укључите рерну да се загреје на 200 степени па развуците једно тесто на обрнутом плеху од рерне, виљушком га избушите и ставите да се пече 30 минута.  Док је први фил млак кувамо желе. Самељите вишње, додајте шећер и ставите на ватру.  Преко коре ставите 2/3 првог крема, поравнајте па ставити желе од вишања. У остатак светлог крема додајте 300 мл слатке павлаке. Крем премажите преко вишања. Измрвите другу корицу па обилно поспите по филу.

Фото: Профимедиа

 

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: