Краставац је идеалан савезник за хидратацију и лагану дијету, будући да се састоји од око 96% воде и садржи витамине К, Ц, А, магнезијум, калијум и фолну киселину. Ови нутријенти доприносе здрављу крви, вида, костију, коже и имуног система. Ипак, прекомерна конзумација може донети нежељене последице за одређен број људи.
Фото: Профимедиа
Када краставац изазива алергију
Особе које су већ алергичне на друго воће и биљке, попут кивија, диње, лубенице, банане, кајсије, латекса, папаје, целера, шаргарепе или амброзије, могу развити сврбеж, осип или отоке након уношења краставца. Ако приметите ове симптоме, најбоље је да избегавате краставац и обратите се лекару.
Упозорење за дијабетичаре и оперисане пацијенте
Прочитајте још
Семена краставца могу допринети снижењу нивоа шећера у крви. За особе које узимају лекове за дијабетес то може значити ризик од хипогликемије. Лекари такође саветују да се краставци не једу најмање две недеље пре заказане операције, како би се избегле неправилности у контроли шећера током и после захвата.
Могући проблеми код здравих особа
Чак и потпуно здраве особе могу осетити надимање и гасове уколико поједу превише краставца одједном. Умереност је кључна: балансирајте унос са другим намирницама богатим влакнима како бисте избегли нелагодности у стомаку.
Ако волите краставце, не морате их потпуно елиминисати из исхране, али обратите пажњу на сопствене реакције и консултујте се са стручњаком уколико приметите било какве проблеме.
Крстарица