Стиже нам јесен, а са њом и јесењи специјалитети. Уз њих можете пити јогурт, мазати неки намаз од сира или кисело млеко. 

Потребно је: 

За тесто:

  • 500 мл свежег млека
  • 1 равна кашика кокосовог шећера
  • 1 свежи квасац
  • 850 г пшеничног глатког брашна
  • 100 мл маслиновог уља
  • 200 г киселе павлаке
  • 3 равне кашичице соли

За надев:

  • 500 г домаћих чварака

Припрема:

Рерну загрејте на 200 степени. Загрејте млеко са шећером, да буде млако. Онда скините с ватре па додајте у измрвљени квасац те поспите прстохватом брашна. Оставите тако 20 минута, док се квасац не активира. Уситните чварке у блендеру, док не добијете густи надев. У једну посуду ставите брашно, уље, павлаку и со, па замесите глатко тесто. Оставите тако на топлом, да се смеса дуплира. Премесите тесто, па га развуците на дебљину од пола цм. Премажите са пола надева од чварака.  Са доње стране преклопите тесто према средини па горњу према средини, те десну страну према средини, па леву такође. Оставите тако 10 минута. Поновите поступак са остатком надева, али га преклапајте супротно од првог пута, па опет оставите 10 минута. Окрените наопако тесто, па га развијте око 2цм на побрашњеној подлози. Режите чашицом до одређене величине. Развијте поново остатак теста, док не утрошите сав материјал. Тепсију обложите папиром за печење, па у њу ређајте погачице. Пеците погачице од 10 до 15 минута, односно док не порумене, у рерни загрејаној на 200 степени.

Фото: Профимедиа

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: