Пасуљ је једно од најчешћих и највољенијих јела у нашој земљи – лако се спрема, хранљив је и здрав, а уз све то се и врло лако спрема.

Ипак, рецепт који користе монаси у Хиландару заиста је нешто посебно и требало би обавезно да га пробате!

Светогорци за припрему користе пасуљ, воду, маслиново уље, црни лук, парадајз, млевену паприку, бибер, со и сушене зачине.

Foto: Shutterstock

 

Припрема

Пасуљ отребити и опрати, ставити у лонац и сипати онолико воде колико треба да се пасуљ прекрије. Кувати на високој температури и пазити да не загори. Док се пасуљ кува, у тигању на маслиновом уљу испржити неколико главица крупно сеченог црног лука. Издинстати, па додати исецкан парадајз, млевену паприку и млевену паприку и остале зачине. Скуван пасуљ прелити овом запршком, добро измешати, па ставити у загрејану рерну да се мало запече. Пећи док се одозго не ухвати корица.

БОНУС ВИДЕО: