Међутим, уз неколико једноставних трикова, можете сачувати своје производе свежима и до неколико месеци.
Буђ се обично појављује због вишка влаге, недовољно добре пастеризације или уколико тегле и поклопци нису правилно стерилисани.
Чак и најмања количина ваздуха у тегли може проузроковати кварење.
Фото: Shutterstock
Једно од једноставних решења је да, када напуните тегле, преко зимнице прелијете танак слој врућег уља или поспете мало конзерванса. Уље формира заштитни слој који спречава контакт са ваздухом, док конзерванс зауставља развој микроорганизама. На тај начин ајвар и џем могу остати без трунке буђи током целе зиме.
Стерилизација је такође кључна – тегле и поклопце обавезно оперите, а затим их загрејте у рерни или прелијте врућом водом пре пуњења. Ако не желите користити конзерванс, довољно је само танко премазати уљем. Модернији приступ је пастеризација у рерни или у великом лонцу са водом, јер топлота додатно уништава бактерије и гљивице.