Taste Atlas описује ајвар као традиционални српски намаз, пореклом из лесковачког краја. Кључ су домаће сорте црвене паприке, попут каније, куртовске капије и паланачког чуда. Мада је Лесковац познат и по врхунском роштиљу, овог пута је фокус на црвеном злату – ајвару који осваја на први залогај.
Састојци за домаћи јужњачки ајвар
- 10 кг квалитетне црвене паприке
- 2 кг љутих црвених папричица (по укусу)
- 1 л уља
- 1-2 кашике есенције или сирћа
- Бели лук и со по укусу
Свака домаћица тврди да је баш њен рецепт оригиналан, али ево једног од начина како да припремите лесковачки или пиротски ајвар.
Фото: Shutterstock
Припрема корак по корак
- Паприку добро оперите, осушите крпом и пеците са свих страна.
- Врућу паприку ставите у најлон кесе и везујте – на тај начин паприка се подуспари и лакше се љушти.
- Ољуштите паприку, одстраните петељке и семенке, и ставите у решеткасту посуду да се оцеђује преко ноћи.
- Сутрадан паприку самељите машином за месо (или исецкајте руком).
- Тегле пуните кашиком, повремено их лагано лупкајући како не би остали мехурићи ваздуха.
Затворите врућим поклопцима и одложите на тамно место.
Напомена: Прави домаћи лесковачки ајвар не садржи парадајз, плави патлиџан ни друге додатке – само квалитетну паприку и љубав према традицији.