Taste Atlas описује ајвар као традиционални српски намаз, пореклом из лесковачког краја. Кључ су домаће сорте црвене паприке, попут каније, куртовске капије и паланачког чуда. Мада је Лесковац познат и по врхунском роштиљу, овог пута је фокус на црвеном злату – ајвару који осваја на први залогај.

Састојци за домаћи јужњачки ајвар

  • 10 кг квалитетне црвене паприке
  • 2 кг љутих црвених папричица (по укусу)
  • 1 л уља
  • 1-2 кашике есенције или сирћа
  • Бели лук и со по укусу

Свака домаћица тврди да је баш њен рецепт оригиналан, али ево једног од начина како да припремите лесковачки или пиротски ајвар.

Фото: Shutterstock

 

Припрема корак по корак

  • Паприку добро оперите, осушите крпом и пеците са свих страна.
  • Врућу паприку ставите у најлон кесе и везујте – на тај начин паприка се подуспари и лакше се љушти.
  • Ољуштите паприку, одстраните петељке и семенке, и ставите у решеткасту посуду да се оцеђује преко ноћи.
  • Сутрадан паприку самељите машином за месо (или исецкајте руком).
  • Тегле пуните кашиком, повремено их лагано лупкајући како не би остали мехурићи ваздуха.

Затворите врућим поклопцима и одложите на тамно место.

Напомена: Прави домаћи лесковачки ајвар не садржи парадајз, плави патлиџан ни друге додатке – само квалитетну паприку и љубав према традицији.

БОНУС ВИДЕО: