Овај трик може да продужи и рок трајања ајвара. Решење је просто: паприку љуштите само на један начин, а резултат ће бити гушћи, ароматичнији ајвар који се брже скува и ваша зимница ће бити боља него икада.

Трик домаћица из Лесковца који скраћује време кувања ајвара

- Шта тачно радите погрешно? 

Потапање печене паприке у посуду с водом током љуштења. Паприка тако упије воду, изгуби димни печени укус и разреди масу за ајвар.

Фото: Профимедиа

 

- Како исправно да ољуштите паприку (без воде)?

После печења, паприке убаците у кесу да се потпаре и лакше ољуште. Кад се прохладе, љуштите их на суво. Руке бришите папирним убрусом; ако треба, кратко умочите само руке, никако паприку. Оставите ољуштене паприке да се оцеде, али без испирања.

- Зашто ово скраћује кување?

У смеси има мање воде, па ајвар брже достиже праву густину. 

Сачува се препознатљив шмек печења, уместо да остане у води. 

Мање је ризика да ајвар остане воденаст и да се после брже поквари.

(БлицЖена)

БОНУС ВИДЕО: