Ovaj trik može da produži i rok trajanja ajvara. Rešenje je prosto: papriku ljuštite samo na jedan način, a rezultat će biti gušći, aromatičniji ajvar koji se brže skuva i vaša zimnica će biti bolja nego ikada.

Trik domaćica iz Leskovca koji skraćuje vreme kuvanja ajvara

- Šta tačno radite pogrešno? 

Potapanje pečene paprike u posudu s vodom tokom ljuštenja. Paprika tako upije vodu, izgubi dimni pečeni ukus i razredi masu za ajvar.

Foto: Profimedia

 

- Kako ispravno da oljuštite papriku (bez vode)?

Posle pečenja, paprike ubacite u kesu da se potpare i lakše oljušte. Kad se prohlade, ljuštite ih na suvo. Ruke brišite papirnim ubrusom; ako treba, kratko umočite samo ruke, nikako papriku. Ostavite oljuštene paprike da se ocede, ali bez ispiranja.

- Zašto ovo skraćuje kuvanje?

U smesi ima manje vode, pa ajvar brže dostiže pravu gustinu. 

Sačuva se prepoznatljiv šmek pečenja, umesto da ostane u vodi. 

Manje je rizika da ajvar ostane vodenast i da se posle brže pokvari.

(BlicŽena)

BONUS VIDEO: