Ако купујеш спанаћ на пијаци мислећи да чиниш добру ствар за своје здравље, можда правиш грешку - спанаћ је најопасније поврће на пијаци, јер упија највише пестицида, чак и након темељитог прања.
Зашто је баш спанаћ најопаснији?
Спанаћ има танко лишће које лако упија хемикалије из прскања. Чак и кад изгледа свеже и домаће, може садржати остатке више од 15 различитих пестицида. Неки од њих се не скидају ни прањем, ни кувањем. То значи да оно што једеш може директно утицати на твоје хормоне, имунитет и здравље црева.
Фото: Пиксабај
Које још поврће треба избегавати?
Поред спанаћа, високо на листи су и целер, парадајз, кромпир и кељ. Њихова структура и начин узгоја чине их подложним задржавању штетних супстанци. Воће попут јагода, јабука и грожђа такође носи висок ризик.
Фото: Профимедиа
Прочитајте још
Како да препознаш "чисто" поврће на пијаци?
Питај продавца да ли користи пестициде и када је последњи пут прскао.
- Бирај поврће са неправилностима - рупице, флеке и несавршености често значе да није хемијски третирано.
- Купуј од проверених локалних произвођача који нуде сезонске производе.
- Користи раствор соде бикарбоне за прање - остави поврће 15 минута па испери.
(Крстарица)