Иако су разлике суптилне, имају значајне импликације за ваше здравље, контролу тежине и свакодневни избор.

Калорије и шећери – шта показују бројке?

Зелене јабуке често садрже нешто мање калорија и угљених хидрата него црвене. На пример, једна анализа наводи да зелена јабука има мању количину шећера у просеку. То значи да за оне који воде рачуна о шећеру или покушавају смршати – зелена варијанта може бити захвалнији избор.

Фото: Shutterstock

 

Нутритивни профил – које предности доносе?

Зелене јабуке су богатије неким витаминима и минералима — имају више витамина А, Б, Ц, Е и К, као и гвожђа и калијума у односу на црвене. Са друге стране, црвене јабуке садрже више одређених антиоксиданата, као што су антоцијанини, пигмената који дају црвеној боји — ти спојеви имају своје предности.

За контролу тежине и здравље линије

Због мање количине шећера и угљених хидрата, зелене јабуке могу бити повољније за контролу тежине и за оне који пазе на унос шећера. Ипак, разлике су релативно мале, па је кључ – јести редовно, у оквиру уравнотежене исхране. Као што истичу нутриционисти, разлике су мале и једна варијанта није драматично “боља” од друге.

Фото: Shutterstock

 

Укус и примена у кухињи

Укуси се разликују — зелене јабуке су киселије и имају чвршћу текстуру, док су црвене слађе и мекше. Ако желите јабуку за салату или печење, зелена може боље да “стоји”. За брзи ужитак или за оне који воле слатко — црвена је пријатнији избор.

Разлике су суптилне и обе варијанте доносе значајне здравствене погодности: влакна, витамини, антиоксиданти. Ако циљате на мањи унос шећера или бољу контролу тежине — можда ће зелена бити бољи избор. Ако желите слатко и уживате — нећете промашити са црвеном. 

БОНУС ВИДЕО:

(Крстарица)