Ако нисте сигурни у порекло свог меда, можете урадити неколико једноставних тестова код куће:

1. Тест са водом

У чашу воде ставите кашичицу меда. Прави мед ће пасти на дно и полако се разлити, док ће лажни одмах почети да се растапа јер садржи воду или сируп.

2. Тест капањем

Капните мало меда на лист папира. Ако се упије и остави мокар траг, вероватно је разблажен. Прави мед остаје густ и не упија се.

Фото: Профимедиа

 

3. Тест кристализације

Природни мед временом кристализује - постаје гушћи и зрнаст. Ако мед остаје течан месецима, постоји велика шанса да није прави.

4. Тест мириса и укуса

Прави мед има изражену арому биљака с којих је сакупљен. Ако мирише на карамелу, алкохол или нема никакав укус, реч је о лажном меду.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: