Ако нисте сигурни у порекло свог меда, можете урадити неколико једноставних тестова код куће:
1. Тест са водом
У чашу воде ставите кашичицу меда. Прави мед ће пасти на дно и полако се разлити, док ће лажни одмах почети да се растапа јер садржи воду или сируп.
2. Тест капањем
Капните мало меда на лист папира. Ако се упије и остави мокар траг, вероватно је разблажен. Прави мед остаје густ и не упија се.
Фото: Профимедиа
3. Тест кристализације
Прочитајте још
Природни мед временом кристализује - постаје гушћи и зрнаст. Ако мед остаје течан месецима, постоји велика шанса да није прави.
4. Тест мириса и укуса
Прави мед има изражену арому биљака с којих је сакупљен. Ако мирише на карамелу, алкохол или нема никакав укус, реч је о лажном меду.
(Мондо)