Осим са шљивама, кнедле се могу правити и са сиром, лешницима еуро кремом, али и у сланој варијанти.
Потребни састојци:
Тесто:
- 400-500 г кромпира
- 300-350 г брашна
- 50 г путера
- 2 јајета
- прстохват соли
- 5 кашика гриза
- шљиве
За посипање:
- 250 г презли
- 80 г браон шећера
Припрема:
Прочитајте још
Скувајте кромпир, па док је врућ додајте ванилин шећер, со и јаја. Виљушком га изгњечите да направите пире. Томе додајте путер и мешајте док се све лепо не сједини. Када се кромпир прохлади постепено додајте гриз и брашно. Умесите рукама тесто које треба да буде мекано. Пребаците га на побрашњену површину и направите рукама лоптице. Затим лоптице мало спљоштите рукама, па убаците очишћену шљиву. Сипајте уље у води и оставите да проври, затим смањите температуру и убаците кнедле. Довољно су куване када испливају на површину. За то време у тигањ сипајте презле и шећер и заједно пржите док не добију румену боју. Уваљајте добро кнедле у презле са шећером. Сачекајте да се охладе. Пријатно.
Фото: Shutterstock
(Трпеза)