Осим са шљивама, кнедле се могу правити и са сиром, лешницима еуро кремом, али и у сланој варијанти. 

Потребни састојци: 

Тесто:

  • 400-500 г кромпира
  • 300-350 г брашна
  • 50 г путера
  • 2 јајета
  • прстохват соли
  • 5 кашика гриза
  • шљиве

За посипање: 

  • 250 г презли
  • 80 г браон шећера

Припрема:

Скувајте кромпир, па док је врућ додајте ванилин шећер, со и јаја. Виљушком га изгњечите да направите пире. Томе додајте путер и мешајте док се све лепо не сједини. Када се кромпир прохлади постепено додајте гриз и брашно. Умесите рукама тесто које треба да буде мекано. Пребаците га на побрашњену површину и направите рукама лоптице. Затим лоптице мало спљоштите рукама, па убаците очишћену шљиву. Сипајте уље у води и оставите да проври, затим смањите температуру и убаците кнедле. Довољно су куване када испливају на површину. За то време у тигањ сипајте презле и шећер и заједно пржите док не добију румену боју. Уваљајте добро кнедле у презле са шећером. Сачекајте да се охладе. Пријатно.

Фото: Shutterstock

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: