Бегова чорба је идеална за хладније дане, позната је по томе што греје и душу и тело.
Потребни састојци:
- 400 г кокошијег или пилећег меса
- 200 г коренастог поврћа ( шаргарепа, першун, целер )
- 50 г маслаца
- 50 г брашна
- 20 г сушене бамје
- 1 жуманце
- 50 г кајмака
- пола лимуна
- 1 ловоров лист
- мало соли
- мало бибера
Припрема
Оперите месо па га ставите у лонац и налијте воде. Посолите и додајте очишћену шаргарепу, першун, целер и ловор. Када се месо скува, одвојите га од костију и исецкајте на коцкице. Процедите супу. Затим исецкајте и кувану шаргарепу, першун и целер. Пропржите брашно на загрејаном маслацу па залијте супом и кувајте 15 ак минута. Умешајте месо и поврће па кувајте. Потом скините са шпорета и пустите да се прохлади. Одвојено скувајте бамију у води с мало лимуновог сока. Оцедите, проперите и додајте у чорбу. У једној посуди размутите жуманце са кајмаком, умешајте га у чорбу и додајте лимунов сок. Умешајте и мало маслаца па побиберите.
Фото: Профимедиа
(Трпеза)