Тачан одмос омогућава да се развије идеалан раствор (расол) за ваш купус. Веома је једноставно када правите већу количину, довољно је применити једну универзалну меру.
Када припремате домаћи кисели купус, кључно је да погодите правилан однос соли и воде. За 10 литара воде, идеална количина је 400 грама соли. Ова мера омогућава стабилно кисељење, добру арому и правилно формирање расола.
Ако припремате већу количину, једноставно пропорционално увећајте количину соли. На пример, за 20 литара воде потребно је 800 г соли. Препоручује се да користите крупну морску со, јер се равномерно раствара и даје најбољи резултат пре него што налијете воду у буре.
Поред основног рецепта, квалитет и укус киселог купуса можете додатно побољшати следећим додацима:
- Рен – убрзава кисељење и одржава купус чврстим
- Кукуруз у зрну – даје фину жућкасту боју и побољшава изглед купуса
- Љута паприка – за оне који воле лагано пикантну арому
- Ловоров лист – обогаћује укус и даје пријатну арому
Кисели купус је и нутритивно богат: садржи обиље витамина Ц, Б-групе, витамина К, као и минерала попут калцијума, фосфора, магнезијума, калијума и гвожђа. Због тога је савршен додатак зимском менију.
Прочитајте још
(Блиц жена)