Они савеснији с учењем су почели још од почетка осмог разреда, али велика већина сачекала је збирке задатака за завршни разред које су у продаји од 26. јануара.

Да би се уписала жељена школа, изгледа да се без ове припреме не могу постићи врхунски резултати неопходни за упис у гимназије, електротехничке и медицинске школе, за које је потребно више од 85 бодова.

У преводу, уколико нема бесплатних програма при општинама и школама, деца иду на курсеве организоване у приватним едукативним центрима. А то значи издвајање и више од 65.000 динара.

Упркос високим ценама, места је све мање, јер се рад организује у малим групама, а и интересовање је огромно. Како су за Ало! рекли у једном центру, свакодневно примају нове захтеве, тако да ће формирати још једну групу полазника.

 - Моје дете не може само да се припрема за матуру, мислимо да је боље да има помоћ и додатну наставу. Али сада је фрка за место, јер смо се касније пријавили због короне - каже В. Б., мама једне осмакиње.

Према неким истраживањима, оптималан период за припрему мале матуре је пет месеци. Па да кренемо...

Пакети са сва три предмета

Деца на крају године полажу тест из математике, српског језика, као и комбиновани тест који обухвата физику, хемију, биологију, географију и историју.

У већини школа и центара у којима се одржавају обуке за пријемне испите постоје пакети који подразумевају сва три предмета. Настава се одвија викендом, када деца имају по двочас из наведених предмета.

Цена зависи од броја часова, односно двочасова и дужине припремне наставе. Примера ради, за сва три предмета месечно треба издвојити између 9.000 и 11.000 динара.

Већина родитеља одлучује се за плаћање у ратама, којих ако је курс кренуо у јануару има шест, јер припрема траје и у јуну. Лако је сабрати укупан износ припемне наставе.

Све школе нуде попуст од десет одсто за готовинско плаћање, али како кажу, ипак велика већина родитеља плаћа на рате. У зависности од школе, комплетна припрема подразумева 25 до 48 часова по предмету, што наравно одређује и цену.

Постоји могућност и да дете похађа само један или два предмета, па износ припреме буде знатно мањи.

Цена по часу

Неке мање школе нуде припрему ђака у малим групама (пет ђака), а цена по двочасу је од 600 до 700 динара. Постоји могућност избора колико часова желите за дете.

У другим, можете да бирате да ли сте за час или двочас, који може да буде индивидуалан или групни. Цена часа је од 800 до 1.800 динара, а двочаса и до 2.000 динара.

Програм од 8.000 до 11.000 месечно обухвата

1. српски језик

2. математику

3. комбиновани тест: физика, хемија, историја, географија и биологија

Приватни професори

Неки ђацима биће уз збирке потребни само професори који им држе часове код куће. Цена једног часа је између 10 и 15 евра, пута неколико предмета... Опет вртоглава сума.

По часовима:

45 минута – од 800 до 1.200

60 минута – од 1.200 до 1.600

90 минута – од 1.600 до 2.400

*Цене у динарима

Уче сами из збирки

Неки родитељи кажу да њиховој деци не треба додатна настава и да сами могу уче решавајући задатке из збирки.

- Ми смо нашем сину набавили тестове с претходних полагања и он се сам полако припрема. Не треба око тога дизати толику фрку, ако видимо да има неких потешкоћа, анагажоваћемо неког професора за приватне часове касније - каже В. П., тата једног осмака.

Има и бесплатно

Неке општине и школе у Србији организовале су бесплатну припремну наставу осмака на радост и родитеља и деце. Интересовање је огромно, а већина осмака после припреме упише жељену школу.

Тако Краљевачка гимназија организује бесплатну припремну наставу за пет предмета (математика, рачунарство и информатика, филолошке науке, историја и географија, спорт) који се полажу на пријемним испитима за пет специјализованих одељења.

Пријављивање за бесплатну припрему за малу матуру, коју је четврту годину заредом, под покровитељством београдске општине Раковица, организовао Центар за културу и образовање, завршено је недавно и више нема места. На конкурс се пријавило више од 500 ученика завршних разреда раковичких основних школа.

Општина Вождовац и установа културе и образовања Народни универзитет "Светозар Марковић" позивају ученике завршних разреда основних школа да се пријаве на бесплатне онлајн часове припреме за полагање завршног испита.

(Ало)