Пихитије су мрсно предјело, а некоме и десерт. Савремено доба је донело и посну варијанту пихтија са димљеном рибом.
Потребни састојци:
- 4 младе свињске ногице
- мало сухомеснатог (димљена ногица, уво, репић)
- 3 шаргарепе (куване)
- 2 јаја (кувана)
- 4 чема белог лука
- ловоров лист
- бибер у зрну
- туцана љута паприка (може и слатка)
- со
Припрема:
Оперите добро свињске ногице па их очистите и ставите у дубоки лонац. Онда додајте сухомеснато, пар листа ловора, неколико зрна бибера, мало зачина по жељи и со. Сипајте воде до врха. Кувајте све док се пихтије не скувају и не остане мало течности, око два длана у шерпи. Затим процедите и одвојте кости. Месо распоредите у 4 тањира. Додајте куване шаргарепе и кувана јаја подељена на пола. Ставите у сваки тањир по чен белог лука. Онда сипајте и распоредите остатак чорбице. Поспите пихтије са мало туцане паприке и пустите да се пар сати стегну.
Фото: Принтскрин/Јутјуб/Njam njam A.V
Фото: Принтскрин/Јутјуб/Njam njam A.V
(Трпеза)