Овај период године, пун празника и прослава, често подстиче преједање, али уз савете нутриционисте могуће је избећи гојење и здравствене проблеме који настају због прекомерне исхране, јер неумереност у јелу може бити озбиљнија него што се мисли.

"Имамо и по зимском времену довољно услова да будемо физички активни и да прошетамо и да можда урадимо неку вежбу у току дана, по кући. Једноставно да одржавамо тај неки баланс и током зиме.

Ако идемо на две славе у току дана, на једну да одемо, на пример, за време ручка, а другу за време вечере. Ако је то неизводљиво, онда кад смо на слави и треба да испоштујемо домаћина, да када изаберемо шта ћемо да једемо, да мању количину хране ставимо у тањир. После тога, ако имамо могућности, мало да прошетамо, ако не, онда сутрадан да се вратимо на нормалну, балансирану разноврсну исхрану и да појачамо мало шетњу или неку физичку активност", објаснила је нутриционисткиња Сања Ђурић за РТС.

Фото: Shutterstock

 

Пракса је показала да је током празника појачан број лекарских прегледа. Уколико осетите одређене тегобе у стомаку попут грчева, важно је да се јавите лекару, како би се искључила могућност тровања.

"Ако се баш преједемо, мало киселе воде, соде бикарбоне може у први мах да нам помогне у тој причи, такође и шетња. Превентивно не би било лоше да не уносимо течност пола сата пре, за време и пола сата после оброка. То ће нам мало заштитити дигестивни систем и неће довести до надутости и лошег варења“, препоручује.

Калорична "јака храна" негативно делује на крвне судове, па се често у овом периоду јавља повећан број инфаркта или можданих удара. Особама са кардиоваскуларним проблемима саветује се редукција исхране: „Да се бирају намирнице са нижим садржајем соли. Приликом кувања намирнице не треба солити, него на крају припреме јела, пошто свака намирница у себи има одређену количину соли, додати зачин на крају кувања јела, посолити по укусу", пише Жена.

БОНУС ВИДЕО: