Можда би најлогичније било да читаву ову причу започнемо објашњењем назива имена Панчићев врх, али смо сигурни да нема тог љубитеља планине који у ову причу није упућен.

Зато ћемо овога пута заобићи причу о чувеном ботаничару и првом председнику Српске краљевске академије, Јосифу Панчићу, по коме истоимени врх и стазе носе називе. Оно што можда нисте знали, јесте то да се некада Панчићев врх звао и Миланов врх - по краљу Милану Обреновићу. 7. јула 1951. године, када су земне остатке Панчића и његове супруге Милеве, сахранили у ковчегу од Панчићеве оморике у маузолеју, и највиши врх Копаоника је променио своје име.

Фото: Профимедиа

 

 


Него, да се вратимо на оно што није толико познато – Караман. Ова реч турског је порекла и означава пса или коња црне длаке. Такође, постоји и град у Турској који се зове управо тако. Караман, Велики и Мали Караман су истовремено и антропонимски ороними (грчка реч која значи планина). Поред свега тога то је и назив једне од старих турских држава, која је управо овако названа по имену селџушког поглавице Карамана. 

Затим долазимо до локалитета Дубока. У корену ове речи налази се старословенска реч „дуб“ што значи дрво, али такође значи и рупа односно јама. Али, овај назив нема ни потребе превише објашњавати јер је и те како јасан. Што, с друге стране, за Гобељу не можемо рећи. Ова реч означава наплатак (фелну), тачније дрвени део точка. Па када следећи пут будете скијали Гобељом, сетите се овога.

А ту је и Јарам, у преводу - део воловске запреге, дрвена направа за презање волова. Када изговорите реч Гвоздац прво помислите на гвожђе или неки други метал. И у праву сте, гвоздац означава металну копчу, а у исто време то је изведена реч од речи гвоздена (руда).

 
Ево још неких интересантних назива и њихових објашњења:

Кадијевац -  изведено од турске речи кадија, судија
Кукавица - врста птице
Крчмар - власник крчме
Црвене баре - најчешћа боја воде у Равном Копаонику
Суво рудиште - напуштен површински коп
Треска - Ивер или труње
Вучак - торбарски вук, готово истребљена врста вука
Ртањ - вештачко или неприродно (потиче од латинске реч Артан)
Маркове стене - формација већег камења које се налази у средини четинарске шуме. Легенда каже да је камење наслагао Марко Краљевић, вежбајући за бој на Косову.
Камариште - место где се пласти сено (камара је пласт сена)
Бачиште - склониште за стоку у планинским пределима
Пајино пресло - “Пајин” планински превој 
Самоковка - топионичарско постројење 

(инфокоп.нет)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".