1. Орах

Обичан орах је једноставно, а истовремено и ефикасно решење за постојеће огреботине на дрвеном намештају и поду. Да бисте поступак спровели у дело, извадите орах из љуске, преполовите га и једном половином трљајте дијагонално по огреботини.

Затим протрљајте огреботину прстом како бисте угрејали површину, па сачекајте неколико минута да дрво упије уља из ораха.

На самом крају исполирајте површину меком крпом и огреботина више неће бити видљива.

Фото: Профимедиа

 

2. Мешавина маслиновог уља и сирћета

Ова мешавина се лако припрема у кућним условима. Биће потребно 1/4 шоље алкохолног сирћета и 3/4 шоље маслиновог уља. Припремљеним раствором треба пребрисати део са огреботинама, сачекати да се осуши, па све пребрисати чистом, сувом крпом.

3. Шмиргла и лак за ламинат

Дубље огреботине захтевају више посла од оних површинских. Кружним покретима шмирглајте место на ком је огреботина и станите онда кад скинете скинете лак и изравнате огреботину. Када користите лак, потребно је нанети га само на огреботину, не допуштајући му да дође у контакт са остатком паркета.

Када се осуши, под ће изгледати као нов.

Фото: Профимедиа

 

Додатни савети

Лак којим је премазан паркет временом губи свој сјај и функцију да штити паркет. Стога га треба заштити што је више могуће. Оно што највише штети лаку је превише воде.

Зато, препоручују паркетари, паркет треба третирати по упутству средстава за ту намену. Крпа којом бришете паркет треба да буде добро оцеђена и тек онда га можете пребрисати.

Такође, саветују паркетари, треба избегавати џогере који сакупљају много воде.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".