Монтажне куће су за 40-50% јефтиније од традиционалних, популарност оваквих кућа расте јер млађе генерације све чешће желе да њихови домови носе њихов лични печат, па уз типске куће имају и опцију "по жељи купца". Јефтине су, еколошке, топле и одмах усељиве, а трајање материјала које користимо је око 100 година.

Најпримамљивија чињеница око монтажних кућа је брзина њихове изградње. За разлику од класичних кућа које се зидају на лицу места, монтажне куће се израђују од унапред фабрикованих елемената. Већина произвођача тврди да су куће од 80 квадрата, готове за отприлике месец дана.

Корона криза и жеља грађана да побегну од градске вреве, а за неке пристојне паре, подигле су им тражњу на рекордне нивое. Брзина градње и добијање кључа у руке и за мање од два месеца, додатно им је подгрејала продају. Монтажну кућу, неких 40 квадрата, могуће је пазарити и за мање од 10.000 евра. Цена квадрата креће се од око 150 евра до око 500 евра, а вредност варира од низа фактора. У понуди су два типа градње: сива градња и кључ у руке.

Сива градња (која не укључује постављање електро инсталација, инсталација водовода и канализације, као ни постављање подних облога ни санитарија) кошта између 150 и 220 евра по квадрату.

Да бисте изградили кућу, потребно је да имате плац, али и локацијску дозволу, што се добија тако што геодетски снимак и идејно решење за кућу предате у општини. Потребно је да се уради и елаборат о енергетској ефикасности, а када се прикупе све потребне дозволе, иде се на главни грађевински пројекат и радови могу да почну.

Овом ценом обухваћени су зидови, односно дрвена контрукција куће са изолацијом и гипсаним плочама. За ову цену добија се и спољшна фасада куће са изолацијом, кречење унутрашњих зидова, кров, столарија, као и транспорт, истовар и монтажа. Услов је да купац претходно направи темељ и плочу на коју ће се кућа и поставити, а то за кућу од 40 квадрата кошта око 1.000 евра.

Рачуница тако показује да је кућу од 40 квадрата могуће купити већ за 6.000 евра, али треба знати да ће бар још неколико хиљада коштати све неопходне инсталације и темељ. 

Кључ у руке (где добијате комплетно завршену кућу) кошта од 300 до 500 евра по квадрату, а у зависности од тога да ли желите или не, изградњу темеља.

За цену од 500 евра по квадрату практично је могуће добити целу кућу са свим инсталацијама, купатилом, подовима, терасом, кухињом, али и темељем на који се поставља. Рачуница тако показује да је кућу од 40 квадрата могуће купити за 20.000 евра и да за те паре имате комплетно опремљен објекат. У 40 квадрата можете имати купатило, кухињу, собу, терасу, а кућу је могуће извести и на спрат.

Кредит

Банке, иначе одобравају кредит за монтажну кућу и он је врло сличан стамбеном кредиту. Да би банка одобрила кредит за изградњу монтажне куће, прво је потребно да клијент поседује плац на којем ће изградити некретнину, уз наравно прибављене све неопходне дозволе за градњу.

За почетак је важно знати и да захтев за кредит могу да поднесу клијенти који су држављани Републике Србије са пребивалиштем у нашој земљи. Услов је и запослење на неодређено време, најчешће минимум шест месеци код последњег послодавца, или статус пензионера.

Редовна примања могу да буду оптерећена максимално до 60 одсто са ратама свих кредита, укључујући и рату кредита за изградњу монтажне куће. Ово се пак правило разликује од банке до банке.

Што се тиче хипотеке за добијање кредита, важно је да вредност објекта на ком се она успоставља буде довољна да "покрије" вредност кредита који клијент банке жели да узме. Практично, у зависности од износа и рочности кредита, хипотека може бити успостављена и само на земљишту на ком се објекат гради.

Рок отплате кредита иде и до 30 година, а камата је тренутно око 3 одсто у просеку.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".